Praktische cursus over palliatieve pijnbestrijding met CADD-PCA pomp voor zorgprofessionals, inclusief theorie en praktijk voor optimale pijnbestrijding bij patiënten
Pijnbestrijding in de palliatieve fase is zeer belangrijk. Pijn in de palliatieve fase komt helaas vaak voor. 70% van de oncologische patiënten hebben pijn, maar ook in andere patiëntengroepen, bijvoorbeeld hartfalen, COPD en dementie komt pijn veel voor. In de thuissituatie wordt er in de palliatieve fase vaak gewerkt met pijnbestrijding via een CADD PCA pomp. Een CADD PCA pomp inzetten is een handeling waarbij het belangrijk is dat juiste kennis en vaardigheden aanwezig zijn bij de verpleegkundige om de pijnbestrijding ook zo optimaal mogelijk te kunnen bieden/ te laten verlopen. In het eerste deel ga je aan de slag met casuïstiek en leer je wanneer er een keuze gemaakt kan worden voor subcutane pijnbestrijding met de CADD PCA pomp en wat de voordelen en nadelen hiervan zijn. Daarnaast leer je wat er allemaal logistiek geregeld dient te worden als een cliënt start met een CADD PCA pomp. In het praktijk gedeelte van deze cursus gaan we aan de slag met het instellen en opstarten van de CADD-PCA pomp. Daarbij wordt aandacht besteed aan de manier van observeren, evalueren en begeleiden van een cliënt met pijnbestrijding via de CADD PCA pomp.
Inhoud:
Tijdens deze cursus wordt er aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen:
Doelstelling:
Aan het einde van deze cursus kan je:
Doelgroep:
Verzorgende niveau 3 en verpleegkundige niveau 4 en 5 (aansluiten van een CADD PCA is in principe voorbehouden aan niv. 4 en 5)
Niveau en gewenste voorkennis:
Van deelnemers wordt verwacht dat zij een diploma verzorgende niveau 3 of verpleegkundige niveau 4 of 5 hebben. Geen voorkennis vereist.
Docent:
De training Palliatieve pijnbestrijding wordt gegeven door Lisanne Huiberts. Lisanne is ruim 15 jaar werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige in de thuiszorgtechnologie en palliatieve zorg. Daarnaast heeft zij een opleiding tot masterdocent hoger gezondheidszorg onderwijs gevolgd.
Studiebelasting:
Deze praktische cursus duurt 6 uur.
Je kunt deze cursus in het kwaliteitsregister V&V registreren. Voor deze cursus zijn 6 accreditatiepunten aangevraagd.
Voorbereiding: Van te voren bereid je je voor door een aantal video's te kijken. Dit vraagt ongeveer 45 minuten.
Certificaat en accreditatie:
Deelnemers ontvangen het Zorgscholing certificaat als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
Op het Zorgscholing certificaat staat duidelijk aangegeven welke onderdelen/handelingen je geslaagd bent. Als je niet aan alle voorwaarden voldaan hebt ontvang je een certificaat met een aangepaste tekst (bijv. niet alle handelingen). De input van de docent is leidend bij het al dan niet vermelden van een handeling op het certificaat.
Inbegrepen:
Niveau en gewenste voorkennis
Wat wordt er behandeld
Doelstelling
Hoeveel tijd heb je nodig