6-daagse cursus Palliatieve Zorg voor zorgverleners met focus op symptomen, communicatie, spirituele zorg en dementie. 24 accreditatiepunten, gegeven in Helmond.
Deze cursus bestaat uit 6 middagen
Helmond
23-4, 28-5, 11-6, 25-6, 9-7 en 3-9-2024
Als verpleegkundige en verzorgende heb je te maken met cliënten die niet meer beter kunnen worden. Dat kan in het beginstadium, bij wat we eerder chronisch zieken noemden, of bij dementerenden, maar dat kan ook bij cliënten in de laatste levensfase. De palliatieve zorg vraagt een benadering op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel vlak. Dit vraagt nogal wat van je als zorgverlener. Daarom is het belangrijk je kennis bij te blijven spijkeren, je vaardigheden te blijven oefenen en op je houding te blijven reflecteren.
Je verdiept je gedurende zes dagdelen in de palliatieve zorg. Van te voren bereid je elke bijeenkomst voor door je in te lezen, filmpjes te bekijken en/of opdrachten te maken die te maken hebben met de onderwerpen van de cursus. Dit vraagt ongeveer 2-3 uur per module. Naast de 24 accreditatiepunten kan je ook 12 punten toevoegen in je portfolio van de V&VN onder Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten. Het inhoudelijke zal worden besproken adv een power point presentatie, die je na afloop van de bijeenkomst in pdf krijgt aangeleverd.
Opslaan in je bladwijzersVoor wie
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners die hun deskundigheid op het gebied van de palliatieve zorg willen bevorderen.
Niveau en gewenste voorkennis
Niveau 3, 4, 5 en 6
Wat wordt er behandeld
Module 1 Jij & palliatieve zorg
Tijdens de eerste bijeenkomst, die je al hebt voorbereid adv een opdracht, maken we kennis met elkaar en gaan we allereerst dieper in op welke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën ieder als persoon heeft. Je verdiept je in het enneagram en krijgt zicht op je drijfveren. Immers, je bent als zorgverlener zelf een belangrijk instrument. Je leert jezelf beter kennen: wat brengt jou in beweging, wat zijn je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen? Verder gaan we in op wat palliatieve zorg en ethische dilemma’s inhouden adv een power point presentatie. We wisselen voorbeelden uit van ethische dilemma’s uit de (eigen) praktijk.
Module 2 Symptomen signaleren in de palliatieve fase
In de tweede bijeenkomst worden drie casussen besproken, waar 3 refractaire symptomen spelen. Vooral pijn, dyspnoe en delier worden uitgediept We bespreken hoe de Signalering Box te gebruiken.
Module 3 Besluitvorming rond het levenseinde
De derde keer wordt ingegaan op besluiten rond het levenseinde, waaronder palliatieve sedatie en euthanasie, m.b.v. een power point presentatie en er wordt gewerkt met Zorgpad Stervensfase. Wat je rol hierin is als zorgverlener.
Module 4 Palliatieve zorg en dementie
De vierde keer bespreken we dementie en palliatieve zorg. Hoe is palliatieve zorg anders bij cliënten met dementie? Wanneer en hoe advance care te bieden.
Module 5 Communicatie in de palliatieve fase
De vijfde keer bespreken we de sterfstijlen adv filmpjes en wat dat betekent voor hoe we praten over de dood. Hoe we daarin aan kunnen sluiten bij de persoonlijkheid en sterfstijl van de cliënt. Ook oefenen we met spiegelend luisteren. Zodat de cliënt zich gehoord en gekend voelt.
Module 6 Spirituele zorg
De laatste keer gaan we in op wat spirituele zorg inhoudt en hoe we spirituele zorg bieden. Belangrijk is te kunnen luisteren naar de (zielen)pijn van cliënt en naasten en daarbij aanwezig te zijn, zodat de cliënt zich kan verhouden tot wat er is. We oefenen m.b.v. Mindfulness en gaan in op (zelf) compassie.
Doelstelling
Na deelname aan deze cursus ben je op de hoogte van de volgende onderwerpen:
Hoeveel tijd heb je nodig