Cursus voor zorgprofessionals over omgaan met verlies en rouw, zowel persoonlijk als professioneel. Zes modules met focus op zelfzorg en cliëntbegeleiding. 23 accreditatiepunten.
Data:
Tiel: 9 januari, 30 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april en 15 mei 2025 van 12:45uur tot 17.00 uur
Helmond: 14 januari 2025, 4 februari, 25 februari, 18 maart, 15 april en 13 mei 2025 van 10.45uur tot 15.00uur
Als zorgprofessional heb je allereerst zelf om te gaan met verlies en rouw. Persoonlijk, zoals (emotioneel) verlies door afwezige ouders, de dood van geliefden, verlies van gezondheid, scheiding en het achterlaten van je vaderland. Ook beroepshalve kan er sprake zijn van verlies en rouw, zoals getuige zijn van de aftakeling en dood van je cliënten, ontslag, afwijzing, aantasting van de integriteit of een breuk in de samenwerking. Daarnaast heb je te maken met cliënten die hebben om te gaan met verlies en rouw in hun leven. Hun eigen vroegkinderlijke verwondingen, verlies en trauma tijdens oorlogen, scheiding, contactbreuk met hun kinderen, het achterlaten van huis, haard en vaderland en een naderende dood.
Dit alles vraagt nogal wat van je als zorgprofessional. De kans bestaat dat je geraakt wordt in je eigen pijn. Of meer zorg hebt voor je cliënt dan voor jezelf en zelfs compassie-moe wordt. Hoe ga je om met die balans, zodat je aanwezig kunt blijven bij hen die lijden en rouwen? Als je je wil verdiepen in omgaan met verlies en rouw en ook bereid bent naar jezelf te kijken, is deze cursus iets voor jou!
Deze zeer informatieve cursus bestrijkt:
Zes dagdelen van vier uur
Voorbereiding:
Thuisopdrachten en zelfstudie 2 uur per module.
Studiematerialen:
Twee boeken zelf aan te schaffen of lenen bij de bibliotheek: “Met mijn ziel onder de arm”(Riet Fiddelaers-Jaspers) en “De kernkwaliteiten van het enneagram”(Daniel Ofman en Rita van der Weck)
Je kunt deze cursus in het kwaliteitsregister V&VN registreren met 23 accreditatie punten en 12 ODA-punten. Ook in het domein van palliatieve zorg.
Opslaan in je bladwijzersVoor wie
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners die werkzaam zijn in de palliatieve zorg, in de GGZ, thuiszorg, ambulancezorg, verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuiszorg, kraamzorg en als POH voor mensen met chronische ziekten.
Van deelnemers wordt verwacht dat zij zich willen verdiepen in omgaan met verlies en rouw en ook bereid zijn naar zichzelf en eigen leven te kijken; in principe richt de cursus zich op zorgverleners van niveau 3-6. Indien andere achtergrond, graag contact opnemen met ons.
Niveau en gewenste voorkennis
Niveau 3, 4, 5 en 6
Wat wordt er behandeld
Doelstelling
Hoeveel tijd heb je nodig